Rynek obfituje w przeróżne karmy mokre, a producenci prześcigają się w reklamowaniu swoich produktów jako tych najlepszych. Na co zwrócić uwagę przy wyborze, żeby faktycznie zapewnić psu dobre jakościowo posiłki?
Pamiętajmy, że jeżeli producent używa do produkcji głównie mięsa mięśniowego, to zdecydowanie będzie chciał to zaznaczyć w składzie produktu, bo będzie to świadczyć o jego wysokiej jakości. Dobre karmy będą miały zaznaczony w składzie udział procentowy konkretnych partii mięsa bądź podrobów, które wykorzystano w produkcji. Wybieraj karmy, o dużej zawartości mięsa mięśniowego, ale unikaj takich, do zrobienia których użyto produktów pochodzenia zwierzęcego. O tym, czym dokładnie są produkty pochodzenia zwierzęcego, możesz przeczytać TUTAJ. A co z podrobami? Czy karmy bazujące na podrobach są dobre?
Karmy podrobowe będą zdecydowanie lepszym wyborem niż karmy bazujące na produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak takie, zawierające głównie mięso mięśniowe dalej będą przewyższać je jakością. Niektóre psy na karmy o wysokiej zawartości podrobów mogą reagować biegunkami, a niestety tych bazujących na podrobach jest chyba na rynku najwięcej. Dlatego jeżeli chcesz karmić karmą mokrą, ale twój pupil reaguje na nie biegunkami, upewnij się jaki skład mają te, które wypróbowaliście. Bo może być właśnie tak, że wszystkie zawierały głównie podroby.
Niemniej jeżeli twój pies na karmie podrobowej czuje się dobrze i nie ma problemów z biegunkami, to może być ona alternatywą dla karm bazujących na mięsie mięśniowym, które z regułu są droższe.
Produkcja karm mokrych daje producentowi możliwość całkowitego zrezygnowania z wypełniaczy. W przeciwieństwie do karm suchych, tutaj nie potrzeba formuły, która umożliwi stworzenie trwałego chrupka. Dlatego karmy bez wypełniaczy, o krótkim, jasnym składzie będą najlepszym wyborem wśród karm mokrych. Jeżeli karma zawiera niewielkie dodatki warzywne, to jak najbardziej również będzie dobra jakościowo. Unikajmy natomiast karm z dużą zawartością zbóż czy przewagą warzyw nad mięsem mięśniowym bądź podrobami. W diecie zdrowego psa nie są one potrzebne.
Jednym z czynników, na który najbardziej trzeba uważać przy wyborze karmy mokrej, to poziom tłuszczu. Tłustsze i bardziej poprzerastane kawałki mięsa są po prostu tańsze i dlatego chętnie wykorzystywane do produkcji karm.
Na podstawie badań określono bezpieczną górną granicę dla tłuszczu w diecie psów. Granica ta opiera się na marginesie bezpieczeństwa wynoszącym około 10% mniej niż ilość, która spowodowała zapalenie trzustki na badanej grupie kontrolnej psów. Według standardów NRC przyjmuje się, że górna granica bezpieczeństwa wynosi 32% tłuszczu w suchej masie posiłków.
Poziom tłuszczu i innych składników odżywczych podanych na opakowaniu określa ich zawartość mokrej masie. Oznacza to, że żeby znać faktyczną zawartość tłuszczu w karmie, należy od podanych parametrów odjąć procent wilgotności karmy. Ze względu na to, że karmy mają bardzo różny procent wilgotności, porównywanie składów bez przeliczenia na suchą masę będzie niemiarodajne. W przypadku karm suchych procent wilgotności wynosi zazwyczaj około 10%, więc po przeliczeniu różnica w zawartości składników od podanych na opakowaniu będzie zdecydowanie mniejsza niż w przypadku karm mokrych. Dlatego, żeby móc porównać do siebie karmy mokre różnych firm albo nawet o różnym smaku, należy wcześniej przeliczyć ich składy analityczne na suchą masę. Tylko w ten sposób poznamy faktyczną zawartość na przykład tłuszczu czy białka w produkcie.
Wybierajcie karmy, które mają możliwie jak najbardziej jasny skład i jak najwięcej mięsa mięśniowego. Pamiętajcie, że każdy smak karmy będzie różnił się zawartością tłuszczu i innych składników odżywczych. Dlatego oprócz wyboru marki karmy policzcie jaki poziom tłuszczu mają konkretne smaki. Jako podstawę diety starajcie się wybierać takie, w których poziom tłuszczu nie przekracza 30%. Tłustsze smaki można podawać od czasu do czasu w ramach urozmaicenia. Mimo wszystko karm mokrych jest tak ogromny wybór, że można się w nich pogubić. Jeżeli masz problem z ocenianiem, która karma faktycznie będzie najlepsza i warta swojej ceny, to umów się na konsultację dietetyczną do dietetyka weterynaryjnego.
<< wstecz