Na rynku jest dostępna cała masa karm w różnych formach. Są karmy mokre, psie cateringi, karmy suche ekstrudowane, tłoczone na zimno, liofilizowane… Która z nich będzie najlepsza dla naszego pupila?
Producenci prześcigają się w reklamowaniu swoich produktów pod kątem rasy, wielkości psa, świeżości składników etc. A co tak naprawdę jest ważne przy wyborze?
Przede wszystkim karma sucha zawsze będzie najbardziej niezdrową formą żywienia ze względu na proces produkcji. Zawsze jest to produkt wysokoprzetworzony, który wymaga dodatku wypełniaczy pozwalających na stworzenie formy chrupków i jednoczesne obniżenie kosztów produkcji.
To właśnie cena jest jedynym plusem karm suchych. W ich składzie często przeważają dodatki roślinne, które są tańsze niż mięso. Jednak przez to karmy suche zawierają dużo węglowodanów i kwasów omega 6, które mogą działać prozapalnie.
Karmy suche są również bardzo kaloryczne. Łatwo doprowadzić nimi do otyłości, a próby odchudzania psa suchą karmą przez podawanie bardzo niewielkich porcji często jest niebezpieczne.
Karmy mokre są mniej przetworzoną formą żywienia niż karmy suche. Producenci lepszych karm często rozróżniają w składzie czy użyli do produkcji mięsa mięśniowego czy podrobów. Można również znaleźć karmy całkowicie pozbawione wypełniaczy. Karmy mokre są dostępne zarówno kaloryczne jak i mało kaloryczne przy zachowaniu właściwej objętości posiłku.
To, na co trzeba uważać przy wyborze karmy mokrej, oprócz zawartości mięsa oczywiście, to zawartość tłuszczu. Tak jak karmy suche często zawierają zbyt dużo węglowodanów, tak karmy mokre, nawet z dobrym składem, potrafią być bardzo tłuste. Podawanie regularnie bardzo tłustych karm może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.
Karmy mokre są również najdroższą formą żywienia, jeżeli wybierzemy karmę, która jest naprawdę bardzo dobra. Są zdecydowanie droższe niż karma sucha i potrafią kosztować więcej niż dieta barf/bacf!
Dieta domowa, bez względu na to czy jest w formie surowej czy gotowanej, jest najlepszą formą żywienia, jaką możemy wybrać. Cenowo potrafi wyjść taniej niż karma mokra. Zależy to od tego, gdzie i jakie kupujemy mięso. Przy takiej diecie mamy też pewność, że to, co ląduje w misce psa jest świeże i bardzo dobrej jakości.
Trudnością takiego żywienia jest umiejętność poprawnego zbilansowania posiłków psa. Popularny „kurczak z ryżem i marchewką” beż żadnych dodatków, nie będzie dla psa pełnowartościowym posiłkiem. Będzie to posiłek niedoborowy, który podawany regularnie może doprowadzić do problemów zdrowotnych oddalonych w czasie. Na przykład bez zbilansowania poziomu wapnia w diecie możemy doprowadzić do zaburzeń gospodarki wapniowo fosforowej w organizmie psa. O skutkach takich zaburzeń możecie przeczytać w naszym artykule o podawaniu wywarów z kurzych łapek.
Kolejnym popularnym błędem w diecie domowej jest podawanie wątróbki w dużych ilościach. W diecie psa stanowi ona suplement witaminy A i jej ilość powinna być dokładnie wyliczona. W nadmiarze witamina A będzie dla psa toksyczna!
Najlepszym i najzdrowszym wyborem będzie dieta barf/bacf. Pozwala ona ułożyć posiłki idealnie dostosowane do potrzeb twojego pupila. Mamy też pewność, że to, co podajemy psu jest świeże i bardzo dobrej jakości. Alternatywą dla diety domowej będzie dobra karma mokra. Przy jej wyborze problem może stanowić cena i konieczność weryfikowania ilości tłuszczu w każdym smaku karmy. Najtańszą, lecz najbardziej przetworzoną i jednocześnie najmniej polecaną formą żywienia jest karma sucha. Często bazuje ona na składnikach roślinnych, a nie mięsie, które powinno być podstawą diety psa.
<< wstecz